Vogelwaarnemingen van het Eiland van Dordrecht en de Biesbosch. 

Sinds het voorjaar 2004 is er een landelijke website opgezet, www.waarneming.nl, waarvoor een uitgebreide en handige database ontworpen is voor alle natuurwaarnemingen. Dus niet alleen vogels maar bijvoorbeeld ook planten, vlinders, libellen, insecten en zoogdieren. Met de komst van GoogleMaps in 2006 heeft deze website een grote vlucht genomen. Later werd het ook voor (vogel)werkgroepen mogelijk om gebruik te maken van deze database. Googlemaps
   
Ook de Natuur- en Vogelwacht Biesbosch heeft vanaf begin 2007 een eigen waarnemingensite die gebruik maakt van de database van waarneming.nl. Vanaf dat moment kan iedereen direct zijn of haar waarneming invoeren via het internet en voorgoed vastleggen in ons natuurarchief. Daarbij worden de waarnemingen direct zichtbaar op onze waarnemingensite en kan iedereen het archief doorzoeken. Dus ben je van plan een keertje naar het natuurontwikkelingsproject Noordwaard te gaan en ben je benieuwd welke vogelsoorten er de afgelopen week gezien zijn? Met een paar klikken tover je deze data tevoorschijn. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden:
   
opsommingsteken Verspreidingskaartjes kunnen worden gemaakt. Waar bevinden zich Vroege glazenmakers in onze regio? En paar klikken en je weet het (zie bijvoorbeeld hier)
opsommingsteken Je kunt foto’s of geluiden toevoegen bij je waarneming
opsommingsteken Er worden levenslijsten, jaarlijsten, topspotterslijsten en nog veel meer lijsten automatisch bijgehouden
opsommingsteken Fenologische gegevens worden bijgehouden
opsommingsteken En nog veel meer!
   
Het gebied waarop de waarnemingen van onze waarnemingensite betrekking hebben is heel het eiland van Dordrecht en de Biesbosch en aangrenzende polders. Globaal het gebied tussen de Dordtse Kil, de Amer, Beneden Merwede en ten westen van de A27.
   
Iedereen kan waarnemingen doorgeven! Hoe meer waarnemingen, hoe waardevoller het archief wordt en hoe beter het beeld wordt wat we krijgen van de flora en fauna van het gebied. Niet alleen actuele waarnemingen zijn welkom, maar ook waarnemingen uit het verleden zijn zeer waardevol. Pak uw oude notitieboekjes er dus bij en voer de waarnemingen in!
   
Ga naar onze waarnemingensite, kijk wat er allemaal mogelijk is en voer al uw waarnemingen in!