Nieuws

Nieuws

Gemeente Dordrecht werkt bereiken (inter)nationale natuurdoelen tegen

Door het instemmen met het verhuren van de jachtrechten op het Eiland van Dordrecht – zonder enige voorwaarden – maakt de gemeenteraad van Dordrecht het bereiken van (inter)nationale natuurdoelen extra moeilijk. Onlangs heeft de gemeenteraad ingestemd met het verhuren van de jachtrechten aan de Wildbeheereenheid Hoekse Waard (WBE). Deze jagersclub is ook op het Eiland van Dordrecht actief. Hierin staat onder andere dat de WBE de komende 12(!) jaar geheel naar eigen inzicht mag jagen op de wildsoorten Haas, Konijn, Wilde Eend, Fazant en Houtduif. En dat terwijl juist deze soorten al jaren (sterk) achteruit gaan op het Eiland van Dordrecht.

Zo zijn er van de Fazant inmiddels nog maar 15% van de broedparen over in vergelijking met de jaren ’80 van de vorige eeuw en is de Houtduif gehalveerd sinds die tijd. Het Konijn en de Haas staan tegenwoordig zelfs op de landelijke Rode Lijst van bedreigde dieren en van deze soorten is de staat van instandhouding zeer ongunstig. Sinds de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 hebben de Provincies de verantwoordelijkheid om soorten van de Rode Lijst te behouden en zelfs te laten herstellen, zodat ze weer van deze lijst af kunnen. Voor de Wilde Eend geldt zelfs een internationale verantwoordelijkheid: Natura 2000-gebied de Biesbosch is aangewezen als belangrijk gebied voor deze soort, maar de trend is negatief en de aantallen liggen 60% onder de doelstelling.

Voor het Konijn geldt nu gelukkig een landelijk verbod, maar voor de andere soorten niet. Door het afgeven van deze ‘vrijbrief’ aan de jagers zullen deze soorten verder afnemen en zal het bereiken van de (inter)nationale natuurdoelen nog verder uit beeld raken. Een kenmerk van een democratie is toch juist dat deze opkomt voor de mensen en dieren die dat niet voor zichzelf kunnen? De gemeente slaat nu wel heel erg de plank mis, en dat terwijl de gemeente zichzelf tot doel heeft gesteld de biodiversiteit te beschermen en te bevorderen en dit jaar nog een nota over dierenwelzijn heeft aangenomen?!

Daarnaast mogen ook reeën weer geschoten worden, onder het mom van verkeersveiligheid, terwijl ze weigeren zinvolle snelheidsbeperkende maatregelen te nemen in de polder. Deze dieren verdienen bescherming in plaats van een kogel! Vind jij dat ook? Teken dan deze petitie: https://dordtsereeen.petities.nl/.

Nieuws

Nieuwe website geboren!

Zo langzamerhand naderen we het einde van het broedseizoen. De eerste legsels zijn al uitgevlogen en tweede legsels staan ook op dat punt. Een ideaal moment voor de geboorte van deze vernieuwde website! De oude site was hopeloos verouderd en duidelijk aan vernieuwing toe. In samenwerking met www.amaiamai.nl is een geheel nieuwe website voor de Natuur- en Vogelwacht gemaakt.

Wij zijn er erg blij mee, hopelijk jullie ook. Mis je bepaalde zaken of heb je andere suggesties, laat het ons weten!

Nieuws

Jubilerende Ondernemer

Op 15 november 2023 werd de Stichting Natuur- en Vogelwacht Biesbosch door de Gemeente Dordrecht gehuldigd vanwege het 40-jarig bestaan en dito ondernemerschap op diverse fronten binnen en buiten deze gemeente. De Natuur- en Vogelwacht Biesbosch is weliswaar een ideële stichting en ANBI zonder winstoogmerk, maar via haar werkmaatschappijen ook ondernemer.

Iedereen die iets onderneemt kan dat predicaat immers voeren en ondernemen doet de NVB nu al meer al meer dan 40 jaar. De huldiging bestond uit een trofee van hout met in brons de skyline van Dordrecht en deze werd uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in de raadszaal van het “oude” stadhuis van Dordrecht op 15 november 2023.

Nieuws

Geridderd

Vier grondleggers van de Natuur- en Vogelwacht Biesbosch geridderd in de orde van Oranje-Nassau. Vlnr. Wil Haan-Hagers, Rob Haan, Reinier Jaquet en Ronald van Jeveren  Foto Angelique.Mulders

“Het heeft Zijne Majesteit behaagd” is de ietwat oubollige aanhef die hoort bij de Koninklijke benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Op 26 april jl. viel deze eer te beurt aan maar liefst vier (oud) bestuurders die tevens de grondleggers van de Natuur- en Vogelwacht Biesbosch zijn.