In het afgelopen jaar 2024 hebben wij met elkaar in iedere stuik, bosje, grasveld, tuin en watergang gezocht. Verrekijkers, fototoestellen, microscopen, schepnetten, lichtvallen en loepjes behoorden tot de standaard uitrusting van ons allen. Geen steen is onomgekeerd gebleven om het doel van 5.000 soorten bovengronds te behalen op het Eiland van Dordrecht. Nu, half januari 2025, kijken we terug op een bijzonder jaar. Het belangrijkste doel: met elkaar plezier beleven aan de natuur is sowieso behaald! Enthousiast zijn jullie er alleen en mét elkaar op uitgetrokken om de biodiversiteit in kaart te brengen! Donderdag 9 januari werden de resultaten gepresenteerd waarbij Wethouder Tanja de Jong van de gemeente Dordrecht de avond opende.
Dit heeft geresulteerd in ruim 100.000 waarnemingen door meer dan 2.000 waarnemers (oké, het gros van de waarnemingen komt wel een kleinere kerngroep fanatiekelingen). Op dit moment (17 januari) staat de teller op waarneming.nl op 4.643 soorten, maar daar kan nog steeds wat bij, of af, afhankelijk van determinatiecontroles.
Daarnaast heeft het Waterschap in hun wateren op het Eiland van Dordrecht bemonsterd, wat ruim 700 soorten opleverde, die ten dele nog niet in de 4.643 van waarneming.nl is verwerkt. Die 5.000 bovengronds en in het water hebben we met elkaar wel gehaald!
Overigens zaten bij al deze soorten bijna 800 soorten die nog niet eerder waren waargenomen op het Eiland van Dordrecht.
De andere 5.000 soorten werden op basis van grondmonsters met DNA-barcoding door Naturalis geanalyseerd. Dit is nog een jong wetenschapsveld, waarbij de vele sterk verschillende DNA strengen (OTU – Operational Taxonomic Unit) nog lang niet op soortnaam zijn te brengen. Naar schatting ging het om circa 6.000 verschillende schimmels en 23.000 verschillende bacteriën, waarvan vele nog niet beschreven door de wetenschap.
Al met al is duidelijk dat het Eiland van Dordrecht, ondanks een grote afname in de afgelopen 100 jaar, nog steeds een grote biodiversiteit kent. En die is het beschermen waard.
Enorm bedankt voor jullie inzet en geniet in 2025 ook weer van de biodiversiteit in ons werkgebied!
De winnares van de Biesbosch Natuurprijs 2024 is geworden:
Joke de Vlieger!
Vanwege haar grote verdienste voor de Biesbosch, gedurende meer dan 35 jaar, heeft de jury unaniem besloten de Biesboschnatuurprijs 2024 toe te kennen aan Joke de Vlieger uit Werkendam. Joke de Vlieger raakte al vroeg geïnteresseerd in de natuur, aanvankelijk vooral in de Hoeksche Waard, waar Joke geboren is, maar al spoedig kwam zij ook in aanraking met de Biesbosch. Als vrijwilligster heeft Joke zich met name verdienstelijk gemaakt op het gebied van voorlichting en educatie. Ontelbare scholieren kwamen onder haar bezielende leiding als schoolgids in aanraking met de natuur. Tegenwoordig is Joke in haar directe woonomgeving, de Grote Noordwaard, ook actief met het ruimen van zwerfvuil. Daarnaast zet zij zich in bij planologische procedures en komt zij hartstochtelijk op voor dierenbelangen.
De volledige motivatie van de jury is hier te lezen.
De Biesbosch Natuurprijs bestaat uit een oorkonde en een bronzen sculptuur van een zeearend. Dit kunstwerk is beschikbaar gesteld door Van den Herik Sliedrecht. Het initiatief komt van de Stichting Natuur- en Vogelwacht Biesbosch (NVB) en werd in 2013 ingesteld ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van de stichting. De prijs wordt uitgereikt aan individuen en organisaties die zich buitengewoon verdienstelijk inzetten voor de natuur van de Biesbosch.
Op woensdag 20 november zal de Stichting Natuur- en Vogelwacht Biesbosch deelnemen aan de Boomfeestdag 2024. Wij gaan in totaal vijf (inheemse) herdenkingsbomen planten ter nagedachtenis aan enkele prominente lokale (Biesbosch) natuurbeschermers die ons ontvallen zijn. De Biesboschnatuurbeschermers die wij op deze wijze eren zijn wijlen: Jan Koolen, Jan van der Esch, Ad Klop, Bert van Dijk en Tom Lebret. Deze bomen gaan wij planten in onze eigen ecologische zone langs de Zanddijk op het Eiland van Dordrecht.
Geheel passend in een bijna 100-jarige traditie van boomplantdagen op het Eiland van Dordrecht.
Elke winter is de knotploeg van de Natuur- en Vogelwacht Biesbosch druk aan de slag met het knotten van wilgen in en rond de Biesbosch. Dit jaar zijn de monumentale knotwilgen langs de Zanddijk bij de Dordtse Biesbosch aan de beurt.
Dankzij de inzet van veel vrijwilligers kunnen deze karakteristieke bomen onderhouden worden en daardoor behouden blijven. Heerlijk bezig zijn in de vrije natuur en met je blote handen meehelpen aan het in stand houden van het landschap geeft veel voldoening.
Wie mee wil helpen, kan zich aanmelden, alle hulp is welkom. We knotten op de volgende zaterdagen:
De knotploeg verzamelt om 10.00 uur op hoeve Jong Dordrecht aan de Noorderelsweg 4a te Dordrecht, het onderkomen van de Natuur- en Vogelwacht Biesbosch.
Als je de armen uit de mouwen wilt steken en goed bezig wilt zijn in onze mooie natuur stuur dan een berichtje naar: info@vogelwacht.eu
Al sinds 1991 tellen vrijwilligers van de Stichting Natuur- en Vogelwacht Biesbosch overwinterende vogels in het buitengebied (polders en Biesbosch). Staatsbosbeheer telt de lastig bereikbare delen van de Biesbosch en zo hebben we met elkaar een heel compleet beeld.
Deze tellingen vinden plaats van oktober tot en met maart rond de 15e van de maand. Deze decennialange reeks is ongelofelijk belangrijk om inzicht te krijgen en te houden in de ontwikkelingen van overwinterende vogels in ons gebied. Gegevens die in 2020 nog compleet zijn uitgewerkt en geanalyseerd voor de Avifauna van de Biesbosch. Deze gegevens zijn belangrijke informatie voor beheer en beleid, denk aan Natura 2000.
Iedereen kan meedoen! Van jong tot oud, van beginner tot ervaren teller. Dé manier om het herkennen en tellen van vogels onder de knie te krijgen! Op het Eiland van Dordt wordt gestart rond 9:30 met een bakje koffie (of thee) bij het onderkomen van de Natuur- en Vogelwacht Biesbosch op de Hoeve Jong Dordrecht, Noorderelsweg 4a, 3329 KH te Dordrecht. Vandaaruit zullen we ons in groepen opsplitsen en rond 10:00 vertrekken. Uiterlijk rond 14:30 zijn de tellingen weer afgelopen. Een deel zal geteld worden per auto, een deel lopend en een deel per fiets. Aan de Brabantse kant wordt met de fiets geteld.
De data van de wintervogeltellingen 2024/2025 zijn:
– Zaterdag 12 oktober 2024
– Zaterdag 16 november 2024
– Zaterdag 14 december 2024
– Zaterdag 18 januari 2025
– Zaterdag 15 februari 2025
– Zaterdag 15 maart 2025
Opgeven kan via vogelwacht@vogelwacht.eu of telefonisch op 078-6213921.
Door het instemmen met het verhuren van de jachtrechten op het Eiland van Dordrecht – zonder enige voorwaarden – maakt de gemeenteraad van Dordrecht het bereiken van (inter)nationale natuurdoelen extra moeilijk. Onlangs heeft de gemeenteraad ingestemd met het verhuren van de jachtrechten aan de Wildbeheereenheid Hoekse Waard (WBE). Deze jagersclub is ook op het Eiland van Dordrecht actief. Hierin staat onder andere dat de WBE de komende 12(!) jaar geheel naar eigen inzicht mag jagen op de wildsoorten Haas, Konijn, Wilde Eend, Fazant en Houtduif. En dat terwijl juist deze soorten al jaren (sterk) achteruit gaan op het Eiland van Dordrecht.
Zo zijn er van de Fazant inmiddels nog maar 15% van de broedparen over in vergelijking met de jaren ’80 van de vorige eeuw en is de Houtduif gehalveerd sinds die tijd. Het Konijn en de Haas staan tegenwoordig zelfs op de landelijke Rode Lijst van bedreigde dieren en van deze soorten is de staat van instandhouding zeer ongunstig. Sinds de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 hebben de Provincies de verantwoordelijkheid om soorten van de Rode Lijst te behouden en zelfs te laten herstellen, zodat ze weer van deze lijst af kunnen. Voor de Wilde Eend geldt zelfs een internationale verantwoordelijkheid: Natura 2000-gebied de Biesbosch is aangewezen als belangrijk gebied voor deze soort, maar de trend is negatief en de aantallen liggen 60% onder de doelstelling.
Voor het Konijn geldt nu gelukkig een landelijk verbod, maar voor de andere soorten niet. Door het afgeven van deze ‘vrijbrief’ aan de jagers zullen deze soorten verder afnemen en zal het bereiken van de (inter)nationale natuurdoelen nog verder uit beeld raken. Een kenmerk van een democratie is toch juist dat deze opkomt voor de mensen en dieren die dat niet voor zichzelf kunnen? De gemeente slaat nu wel heel erg de plank mis, en dat terwijl de gemeente zichzelf tot doel heeft gesteld de biodiversiteit te beschermen en te bevorderen en dit jaar nog een nota over dierenwelzijn heeft aangenomen?!
Daarnaast mogen ook reeën weer geschoten worden, onder het mom van verkeersveiligheid, terwijl ze weigeren zinvolle snelheidsbeperkende maatregelen te nemen in de polder. Deze dieren verdienen bescherming in plaats van een kogel! Vind jij dat ook? Teken dan deze petitie: https://dordtsereeen.petities.nl/.
Op 15 november 2023 werd de Stichting Natuur- en Vogelwacht Biesbosch door de Gemeente Dordrecht gehuldigd vanwege het 40-jarig bestaan en dito ondernemerschap op diverse fronten binnen en buiten deze gemeente. De Natuur- en Vogelwacht Biesbosch is weliswaar een ideële stichting en ANBI zonder winstoogmerk, maar via haar werkmaatschappijen ook ondernemer.
Iedereen die iets onderneemt kan dat predicaat immers voeren en ondernemen doet de NVB nu al meer al meer dan 40 jaar. De huldiging bestond uit een trofee van hout met in brons de skyline van Dordrecht en deze werd uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in de raadszaal van het “oude” stadhuis van Dordrecht op 15 november 2023.
Vier grondleggers van de Natuur- en Vogelwacht Biesbosch geridderd in de orde van Oranje-Nassau. Vlnr. Wil Haan-Hagers, Rob Haan, Reinier Jaquet en Ronald van Jeveren Foto Angelique.Mulders
“Het heeft Zijne Majesteit behaagd” is de ietwat oubollige aanhef die hoort bij de Koninklijke benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Op 26 april jl. viel deze eer te beurt aan maar liefst vier (oud) bestuurders die tevens de grondleggers van de Natuur- en Vogelwacht Biesbosch zijn.